WK 2015 Italië

Van maandag 8 t/m vrijdag 12 juni 2015 vonden in Lignano Sabbiadoro Italië het Wereld Kampioenschap Rhönradturnen plaats. Het Wereld Kampioenschap was dit keer onderdeel van de World Sports Games wat er voor zorgde dat Lignano helemaal was ondergedompeld in de sport. Maar liefst 6000 sporters waren deze week actief in Lignano in allerlei disciplines.

Maar liefst 3 turnsters van Salto wisten zich middels de voorwedstrijden te plaatsen voor dit WK. Ilse van der Ham en Lotte Verveer kwalificeerden zich bij de junioren en Kim Verveer bij de senioren.  Ook Sannah Boer en Martine van den Boogaard, die naast dat ze bij KDO Krimpen trainen ook bij Salto trainen wisten zich te plaatsen voor het WK. Sannah bij de junioren en Martine bij de senioren. Trainster Christa Bochanen werd aangesteld als één van de trainers van de Nederlandse Delegatie.

Meedoen aan het WK is een droom voor velen en voor ons werd dit werkelijkheid wat echt geweldig is. Het enige nadeel is dat dit meedoen of meegaan als trainster ontzettend veel geld kost. Vanuit de gymnastiekbond zijn er helaas geen gelden zodat wij financieel gesteund worden. Alle kosten komen voor eigen rekening wat behoorlijk oploopt. Uit eigen initiatief zijn wij dus hard op zoek gegaan naar sponsoren en zijn een “lege-flessen-actie” gestart. Superfijn om te zien hoe iedereen zijn/haar steentje bijdraagt om ons een stukje op weg te helpen. Wij willen jullie daar echt ontzettend voor bedanken.Ook zijn er een aantal bedrijven ons te hulp geschoten die wij natuurlijk ook heel erg willen bedanken hiervoor.Dankzij de steun van jullie allemaal hadden we toch allemaal een tegemoetkoming.

Na de kwalificatie voor het WK vonden er een aantal trainingen plaats met de WK delegatie en sloten we de trainingen af met een etentje of een potje bowlen. De sfeer in de groep zat er heel goed in en iedereen was er klaar voor. Zondag 7 juni jl. vertrokken wij (Ilse, Lotte, Kim, Sannah, Martine,  Christa) met een grote groep van de delegatie vanaf Schiphol naar Venetië. Aangekomen in Venetië werden we opgewacht door iemand van de organisatie en werden we keurig met een bus naar het sportdorp, waar wij verbleven, gebracht.

Op de maandag moesten we gelijk aan de bak want vandaag waren alle 1e trainingen op de WK vloer. Voor iedereen even wennen, maar al vrij snel zat het gevoel er wel in. Waar wel iedereen last van had was dat het er ontzettend warm was en er was geen airco in de hal dus het was echt zweten geblazen. ’s Avonds vond de opening van de World Sports Games plaats in het stadion wat naast de hal van het WK Rhönrad was. De opening was leuk gedaan, beetje a la Olympische Spelen maar dan natuurlijk niet zo groot. J

Dinsdag was de 1e wedstrijddag voor de junioren. ’s Ochtends vertrokken we al vroeg met de bus naar de sporthal voor een training en in de middag starten de wedstrijden voor de All Around Competitie junioren. Tijdens de wedstrijd maakte Lotte het nog even spannend door in haar 1e sprong veel te hard te gaan en dus niet haar geplande afsprong kon maken, maar gelukkig herstelde zij zich bij haar 2e sprong en sprong toen een mooie streksalto aw af. De rest van de wedstrijd verliep prima. Ilse liet helaas bij haar rechtuit wat steekjes vallen maar turnde verder ook een prima wedstrijd. In de uitslag voor de All Around Competitie eindigde Ilse op een 24e plaats en Lotte op een 10e  plaats. Tevens wist Lotte tijdens deze wedstrijd een finaleplaats te pakken op rechtuit welke zij later deze week mag turnen. Sannah draaide eveneens een hele goede wedstrijd en wist op zowel spiralen als op sprong een finaleplek te bemachtigen. Sannah werd in de All Around competitie 7e en eindigde hiermee ook als beste Nederlandse junior.

Woensdagochtend vertrokken we wederom vroeg met de bus naar de sporthal voor een training waar deze keer ’s middags de All Around Competitie voor de senioren plaats vond. Kim heeft een goede wedstrijd gedraaid en pakte eveneens, net als haar zus, een 10e plaats in de All Around Competitie maar dan bij de senioren en ze eindigde hiermee ook als beste Nederlandse Senior bij de dames. Kim wist tijdens deze wedstrijd een finaleplek te bemachtigen voor het spiralen. Martine turnde een goede stabiele rechtuit oefening en ook haar sprong was prima. Bij het onderdeel spiralen moest Martine helaas een foutje incasseren. In de All Around Competitie eindigde Martine op een gedeelde 13e plaats.

Na de seniorencompetitie werd ook bekend welke landen er in de landenteamfinale op donderdag mogen turnen. De beste 4 landen van de wereld strijden hier tegen elkaar om een podiumplek.

Nederland wist zich voor de finale te plaatsen tezamen met Duitsland, Japan en Zwitserland.

Na 2 pittige lange wedstrijddagen van ’s ochtend vroeg beginnen en ’s avonds laat (tussen 23.00 – en 23.15 uur) weer terug zijn in het sportdorp begon de donderdag gelukkig wat rustiger. We hebben ’s ochtends even wat tijd kunnen doorbrengen op het strand, heerlijk aan de zee en in de middag vertrokken we weer op tijd richting de sporthal voor de training voor de landenteamfinale. In de landenteamfinale turnen per land alleen de max. 5 beste turners/turnsters. Ieder land moet 2 muziekoefeningen laten zien, 2 spiraaloefeningen en 2 personen die springen. Het is nogal logisch dat ieder land er dan voor kiest om hun beste turners/sters per onderdeel in te zetten. Kim mocht voor Nederland spiralen daar zij van de Nederlanders samen met Boy Looijen voor dit onderdeel het hoogste cijfer had gescoord en hier ook behoorlijk stabiel is. De training verliep goed en het team was klaar voor de wedstrijd. Helaas was iedereen voor deze wedstrijd toch behoorlijk gespannen. Je turnt nl. nu niet voor jezelf maar je turnt ineens om je land zo hoog mogelijk op de kaart te zetten. Her en der liet men helaas wel wat steekjes vallen en helaas moest Kim in haar spiraaloefening dan ook een fout incasseren maar is verder haar oefening goed doorgekomen. In het eindklassement eindigde Duitsland op 1, Japan kreeg het zilver en Zwitserland won het brons. Nederland eindigde echt nipt onder Zwitserland op de 4e plaats.

De laatste dag van het WK breekt alweer aan, deze dag staat in het teken van de finales. Eerst stonden de finales van de junioren op het programma en daarna de finales van de senioren. In de finales staan per discipline de 6 beste jongens/meisjes van dit WK.

De dag begon dan ook met de training eerst voor de junioren, daarna begonnen zij hun wedstrijd. Lotte liet hier een hele goede mooie rechtuit oefening zien en wist een 4e plaats te behalen. 4e Van de wereld op rechtuit, iets om zeker trots op te zijn. Sannah mocht vandaag uitkomen in 2 finales en voor haar begon dat op sprong. Ze wist hier een 6e plaats te behalen maar in de spiraalfinale liet ze een wel hele mooie oefening zien die ook werd gewaardeerd door de jury. Sannah turnde zich naar een mooie podiumplek en kreeg de bronzen medaille omgehangen.

Na deze wedstrijd begon de training voor de senioren en daarna startten zij met hun wedstrijd. Kim turnde haar spiraaloefening echt goed door maar heeft nog wat slordigheidsfouten waar ze haar aftrek op krijgt. Het niveau wat ze draait is wel echt heel erg hoog en gaat bijna van het maximale uit. Kim eindigde in de spiraalfinale op de 6e plaats.

Na de laatste wedstrijd zijn we met de bus terug naar het sportdorp gebracht en hadden daar alle ouders/belangstellenden uitgenodigd om gezellig met ons pizza te komen eten.

De vader van Martine had zich opgeworpen als pizza koerier en zorgde ervoor dat we allemaal van een overheerlijke pizza konden genieten. Dat was nog eens lekker en ook nog erg gezellig.

Zaterdag zijn we met een hele grote groep met een bus en daarna met de boot naar Venetië geweest waar we ons een middag konden vermaken. Erg leuk om gezien te hebben, zeker als je toch in de buurt bent. ’s Avonds was de afsluiting van de World Sports Games en daarna was nog de “Wheel After Party”.

Zondagmorgen vroeg staat de bus alweer klaar om de delegaties terug te brengen naar het vliegveld. Het zat er allemaal weer op. Na een goede terugvlucht zijn we weer terug in ons koude kikkerlandje en gaan we er weer hard tegenaan om ons te kunnen plaatsen voor het volgende WK wat nu al in 2016 zal zijn in Cincinnatti USA.

Foto’s: B.J.A. Treuren www.rhonrad.eu